Valabilitate polițe Euroins după faliment

Autor: Cristian Gubandru
acte auto vehicul transcriere rca Anaf Declarația unică SRL cazierul fiscal stergere din biroul de credit city insurance, Contract vânzare cumpărare auto, valabilitate polite euroins, refinantare credit, stare D 112 ANAF

Autorizația de funcționare a companiei de asigurări Euroins a fost retrasă. Societatea este în insolvență, urmând ca ASF să promoveze, în instanță, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Tot procesul va dura între 6 și 12 luni. Valabilitate polițe Euroins după faliment.

Valabilitate polițe Euroins: Asigurările RCA sunt în continuare valabile până la expirare, dar până la maxim 90 de zile de când un judecător declară falimentul. Șoferii care au polițe valabile Euroins vor putea opta pentru rezilierea lor și restituirea primei achitate.

Începând de la data publicării deciziei ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) în Monitorul Oficial, FGA poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanță împotriva unor polițe Euroins, la deschiderea dosarelor de daună.

Cererea de deschidere a dosarului de daună (Anexa 7) se completează în situația în care pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună.

MESAJUL CEO-ului Euroins România, TANJA BLATNIK: 

17.03.2023

„Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români. Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie. În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare”.

FGA poate primi cereri de plată pentru polițe Euroins, din partea potențialilor creditori de asigurare ai Euroins România Asigurare Reasigurare.

Formulare / cereri pentru asigurații cu polițe Euroins

Formularele completate vor fi transmise la adresa [email protected].

Descarcă: ANEXA 7 – CERERE deschidere dosar daună Euroins

Descarcă: Anexa 8 – DECLARAȚIE privind evenimentul

Descarcă: Anexa 9 – Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă

Descarcă: Anexa 10 – Cerere de plată privind acordarea despăgubirilor

Valabilitate polițe Euroins după faliment

Potrivit legii, de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României, șoferii cu polițe Euroins pot depune cereri de plată la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire primă (Anexa nr 9).

Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Pentru creanțele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță al creditorului de asigurări.

Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.

Valabilitate polițe Euroins până în noiembrie 2023?

Șoferii cu polițe Euroins ar putea avea asigurarea RCA valabilă până în luna noiembrie 2023, estimează un broker de asigurări.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare.

Cei 2,5 milioane de șoferi români care au asigurări auto obligatorii Euroins vor putea circula în continuare spune Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Euroins are o cotă de piață de 31% pe segmentul RCA. Prin urmare, 1 șofer din 3 are o asigurare la EUROINS în termen de valabilitate.

Documentele privind polițele Euroins se pot transmite Online:

Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.

V-ar putea interesa și:

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

În România, au mai intrat în faliment companiile de asigurări Astra, Carpatica și City Insurance.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

# valabilitate polițe Euroins # RCA # Euroins # Euroins RCA # Euroins asigurari # Euroins faliment

Știri similare