Tarife pentru asigurarea RCA în 2023

Autor: EVmarket Romania
11,1K afișări
inmatriculare, acte auto, rca, Legea RCA asigurare auto, Asigurări RCA tiriac, taxa auto, contestare amiabila, masura 3, masinilor, fonduri europene, masurii 3, axeria iard, punctul de amenda, contestatie, dacia 1100, radiere auto, acte auto vehicul transcriere rca Anaf Declarația unică SRL cazierul fiscal stergere din biroul de credit city insurance, Contract vânzare cumpărare auto, valabilitate polite euroins, refinantare credit, stare D 112 ANAF, mediul de afaceri, romania, risc ridicat, KeysFin, firmelor, asigurarea RCA FGA city insurance asigurare RCA constatare amiabila, cazierul judiciar online, ircc bnr, rca format electronic tarifele rca preturile rca city insurance asf axeria iard, RCA masini electrice, constatare amiabila, amcham, colliers, radiat, acte documente certificat de inmatriculare adeverinta electronica verde, plan de afacere afaceri, Radierea autovehiculelor amenda auto, Radiere auto,

Tarifele de referință pentru asigurarea RCA au crescut în 2023. Posesorii de mașini electrice vor plăti pentru asigurarea obligatorie RCA între 1.440 de lei și 2.742 de lei, în funcție de vârstă. Pentru persoane juridice, tariful este de 2.736 de lei.

În continuare, asigurarea RCA costă la fel pentru o mașină electrică de 45 de cai putere sau de 1.020 de cai putere.

Pentru persoane juridice, asigurarea RCA pentru o mașină electrică de 45 CP (2.736 de lei) este mai scumpă decât pentru un autoturism cu un propulsor pe combustie de peste 2,5 litri cu sute de cai putere (1.895 de lei). Vehiculele electrice au cel mai scump RCA din România în 2023.

banner Petrom

Pentru persoane fizice, asigurarea RCA pentru o mașină electrică are un preț similar cu al unei mașini cu motor pe combustie de 1,8-2 litri.

Tarife asigurare RCA persoane fizice

Tinerii sub 30 de ani plătesc cel mai puțin pentru mașini pe combustie, cu motoare sub 1,2 litri, – 1.822 de lei. Tariful cel mai mare pentru o poliță RCA este de 4709 lei pentru o mașină cu motor de peste 2,5 litri.

Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA

În cazul persoanelor juridice, sistemul Bonus / Malus se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Pentru persoanele fizice, care dețin mai multe vehicule, clasa Bonus / Malus va fi aceeași pentru toate vehiculele. Se va ține cont de cea care este cea mai avantajoasă pentru șoferi.

Șoferii pot afla clasa bonus malus în urma unei verificări în baza de date AIDA, aplicație pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru a obține informații despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați acest link aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.

De asemenea, puteți verifica valabilitatea poliței RCA aici.

Pornind de la categoriile de vehicule, segmentele de tarif au fost construite ținând cont de următoarele caracteristici referitoare la:

  • Persoana asigurată: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice);
  • Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), tipul motorului (termic/ electric), numărul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maximă admisă (Kg).

V-ar putea interesa și:

Tarifele de referință estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, în general, într-un interval rezonabil față de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferențe, acestea sunt justificate de evoluția expunerii la risc și/sau de evoluția daunalității și/sau a factorilor de încărcare.