Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru asigurarea auto obligatorie (RCA) valabile pentru ultimele 6 luni din 2024. Toți șoferii din București și Ilfov vor plăti cu aproape 70% mai mult pentru polițele RCA față de restul județelor din cauza aglomerației de mașini de provincie care crește numărul de accidente. Cu toate acestea, autoturismele din provincie circulă în Capitală fără a plăti o vinietă și cu prime RCA mai mici.
Asigurarea obligatorie RCA se calculează acum după puterea mașinii (kw) și după zona geografică: București/Ilfov și restul județelor. S-a scos criteriul capacitate cilindrică.
Cât costă asigurarea auto RCA în 2024: clasa B0, 12 luni
Cea mai ieftină asigurare RCA în București / Ilfov pentru 1 an, clasa B0, este 1.678 lei și este plătită de posesorii de mașini cu motoare sub 68 CP, cu vârste peste 60 de ani. În restul județelor costă 1.000 lei.
În 2024, șoferii din București / Ilfov cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini în care puterea motorul este de 151-200 kw vor avea un tarif de referință la RCA de 4.739 de lei, cu 28% mai mare decât tariful mediu practicat de asigurători în primul trimestru din acest an, tarif care a fost la nivelul de 3.416 de lei.
Cea mai mare scădere a primei RCA este la șoferii din provincie cu vârste între 31-40 de ani, care au mașini cu putere de peste 300 KW, pentru care noul tarif de referință RCA este de 1.714 lei, cu 53% mai mic decât tariful mediu de 2.616 lei practicat în primul trimestru din acest an de asigurătorii RCA. Pentru aceeași asigurare, șoferii din București / Ilfov plătesc 2.900 lei.
Șoferii din București / Ilfov cu vârste între 31-40 de ani, care au mașini cu putere mai mică sau egală cu 50 kw, vor avea un tarif de referință RCA de 1.712 lei, în scădere cu 17% față de tariful mediu de 1.997 de lei din primul trimestru.
În restul județelor, noile tarife RCA sunt în general mai mici decât prețurile RCA practicate de asigurători în primul trimestru.
Prețurile RCA sunt plafonate până la sfârșitul lunii septembrie 2024.
Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA
Șoferii pot afla în ce clasă bonus malus se încadrează dacă verifică în baza de date AIDA, aplicație online pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Pentru a obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.
De asemenea, puteți verifica valabilitatea poliței RCA aici.
Verificare asigurat RCA: iată cum poți afla online
Anul acesta, șoferii care nu au produs accidente, în urmă cu un an, avansează cu o clasă către B8, iar cei care au făcut accidente mai coboară două clase către M8.
Cea mai mare reducere la o poliță RCA este la Clasa B8, care reprezintă un discount de 50% din valoarea asigurării auto obligatorii. La polul opus, cea mai scumpă asigurare auto RCA o primesc șoferii ajunși la Clasa M8 pentru care prețul de bază al RCA crește cu 80%.
Categoria B0 este valoarea de bază a asigurării RCA pe care o primește un șofer la prima mașină pe care a cumpărat-o. De la B1 la B8 sunt reducerile aplicate poliței RCA (bonus), iar de la M1 la M8 este penalizarea aplicată peste prețul de bază al asigurării auto (malus).
Unde îți poți face o asigurare auto obligatorie RCA
- Allianz-Ţiriac
- Asirom Vienna Insurance
- Axeria Iard
- Grawe
- Generali
- Groupama
- Uniqa
- Omniasig