Ghid informativ pentru asiguraţii City Insurance

Autor: Andreea Gutu
rca format electronic tarifele rca preturile rca city insurance asf axeria iard

Un ghid informativ pentru asiguraţii City Insurance, respectiv pentru cei care deţin o poliţă, dar şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferentă unei poliţe de la această companie a fost emis de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

„În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de City Insurance, Poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele. Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada neexpirată aveţi dreptul să va recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor urmând procedura menţionată. (…). Atenţie! Poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliţei înscrisă în documentul de asigurare depăşeste termenul menţionat anterior, nu veţi mai fi asigurat”, se afirmă în ghid.

Precizări pentru situaţia în care o poliţă de asigurare RCA este emisă de City Insurance

Precizările menţionate sunt valabile şi pentru situaţia în care asiguratul deţine o poliţă de asigurare RCA emisă de City Insurance. Prin urmare, poate circula pe drumurile publice. În cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu va fi sancţionat, poliţa RCA fiind valabilă. Pe scurt, este în continuare asigurat, desigur cu luarea în considerare a atenţionării de mai sus, se arată în document.

De asemenea, în cazul în care sunteţi vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale, terţul păgubit va fi despăgubit în baza acestei poliţe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, respectiv 450.000 lei şi prin înscriere la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluţiona în prima instanţă de Tribunalul Bucureşti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucureşti, se mai spune în document.

Ghidul prezintă şi situaţia în care cineva este victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o poliţă RCA emisă de City Insurance.

V-ar putea interesa și:

Dacă nu aţi avizat încă dauna la City Insurance, aveţi dreptul să o faceţi adresându-vă Fondului de Garantare a Asiguraţilor cel târziu până la data denunţării poliţei RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Pentru încasarea indemnizaţiilor/despăgubirilor veţi putea depune o cerere de plată motivată şi însoţită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizaţiei pentru City Insurance în Monitorul Oficial şi până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitiva a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, spune UNSAR şi BAAR.

FGA poate face plata de la data declarării falimentului împotriva City Insurance

Potrivit sursei citate, FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asiguraţi, beneficiari, terţe persoane păgubite) . Plata se face de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance.

Există în dezbatere publica un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor) în beneficiul creditorilor de asigurări. Una dintre cele mai importante schimbări preconizate se referă la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăţilor către păgubiţi, respectiv la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indiciilor stării de insolvenţă a asiguratorului (şi nu de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance, aşa cum este în acest moment).

V-ar putea interesa și:

De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei şi acordarea despăgubirilor pe fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare, spun cele două organizaţii.

Aceste prevederi propuse vizează protejarea suplimentară a păgubiţilor în cazul insolvenţei unui asigurator, menționează sursa citată.

Indiferent dacă v-aţi adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveţi dreptul să formulaţi şi o cerere de admitere a creanţei (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele şi urmând instrucţiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucureşti. Trebuie să stiţi că, în măsura în care aţi încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care aţi mai fi eventual îndreptăţit să le primiţi, se afirmă în ghid.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram