Clasa bonus malus – Cum se calculează în 2024

Autor: EVmarket Romania
clasa bonus malus accident RCA asigurare asigurari

Clasa bonus malus influențează tariful poliței RCA. Șoferii care nu au avut accidente în trecut cu mașină personală vor primi la următoarea poliță RCA o reducere de preț.

Daca acestia au avut accidente, clasa bonus malus va scadea de la nivelul la care se afla ultima data. Un sofer care are clasa bonus malus B8, adica un discount de 50% din tariful politei, va cobori la B6, ceea ce inseamna un discount de 30%.

La fiecare accident va scadea cate doua clase bonus malus. B0 inseamna tariful standard al politei RCA, iar de la M1 la M8 sunt tarife majorate special pentru cei care produc accidente.

Reducera de pret in Clasa Bonus Malus poate fi intre 5 şi 50%, iar majorarile de pret pentru soferii neatenti pot fi intre 10 si 80%.

Șoferii pot afla în ce clasă bonus malus se încadrează dacă verifică în baza de date AIDA, aplicație online pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru a obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați acest link aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.

De asemenea, puteți verifica valabilitatea poliței RCA aici.

Categoria B0 este valoarea de bază a asigurării RCA pe care o primește un șofer la prima mașină pe care a cumpărat-o. De la B1 la B8 sunt reducerile aplicate poliței RCA (bonus), iar de la M1 la M8 este penalizarea aplicată peste prețul de bază al asigurării auto (malus).

Cum aflu clasa bonus malus. Intrați pe un calculator RCA – pint.ro – sau altă companie și treceți datele de cum ați asigura o mașină și vă va apărea clasa bonus malus datorită CNP-ului.

Clasa bonus malus

Clasa Bonus MalusCoeficient aplicat politei RCA %
B8DISCOUNT 50%
B7DISCOUNT 40%
B6DISCOUNT 30%
B5DISCOUNT 25%
B4DISCOUNT 20%
B3DISCOUNT 15%
B2DISCOUNT 10%
B1DISCOUNT 5%
B0Tarif standard RCA
M1MAJORARE 10%
M2MAJORARE 20%
M3MAJORARE 30%
M4MAJORARE 40%
M5MAJORARE 50%
M6MAJORARE 65%
M7MAJORARE 70%
M8MAJORARE 80%

V-ar putea interesa și:

Conform noii legislaţii din domeniul asigurărilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017), în situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Recuperare Poliță RCA online – acte necesare și pașii

Acordarea celei mai favorabile clase de B/M pentru toate autoturismele deţinute de o persoană fizică se face în contextul mai larg creat de noua legislaţie aplicabilă contractelor RCA (Legea nr. 132/2017, Norma nr. 20/2017) care, prin introducerea unor noi mecanisme – printre care tariful de referinţă, noul sistem bonus-malus, decontarea directă, noţiunea de asigurat cu risc ridicat etc. – a creat premisele necesare echilibrării şi bunei funcţionări a pieţei asigurărilor auto obligatorii.

V-ar putea interesa și:

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn