UPDATE 2024: Un asigurat cu risc ridicat este o persoană care, în opinia asigurătorilor, prezintă un risc mai mare de a fi implicată într-un accident rutier.
În cazul în care un asigurat este considerat a fi un risc ridicat, asigurătorul poate solicita o primă de asigurare mai mare. În unele cazuri, asigurătorul poate refuza să încheie un contract de asigurare cu un asigurat cu risc ridicat.
Ce înseamnă asigurat cu risc ridicat. Care sunt factorii care decid?
- Vârsta: Persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, sunt considerate a fi un risc ridicat, deoarece au mai multe șanse de a fi implicate într-un accident rutier.
- Istoric de accidente: Persoanele care au fost implicate în accidente rutiere în trecut sunt considerate a fi un risc ridicat, deoarece este mai probabil să fie implicate într-un alt accident.
- Condiție de sănătate: Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi epilepsia sau amețeala, sunt considerate a fi un risc ridicat, deoarece este mai probabil să fie implicate într-un accident rutier.
- Tipul de vehicul: Vehiculele cu o putere mare a motorului sunt considerate a fi un risc ridicat, deoarece sunt mai susceptibile de a provoca daune semnificative în cazul unui accident.
- Locația: Persoanele care locuiesc în zone cu un număr mare de accidente rutiere sunt considerate a fi un risc ridicat.
În România, un asigurat este considerat a fi un risc ridicat dacă primește cel puțin trei oferte de asigurare RCA aflate în perioada de valabilitate de la asigurători RCA diferiți, iar primele de asigurare totale din aceste oferte sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care fac parte.
În acest caz, asiguratul poate solicita Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă de asigurare.
BAAR va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referință și îi va aloca acestuia un asigurator RCA în vederea încheierii contractului RCA.
Asiguratul cu risc ridicat are la dispoziție un termen de 10 zile lucrătoare de la comunicarea alocării, pentru a contacta asiguratorul în vederea încheierii contractului RCA.
V-ar putea interesa și:
- TOP 15 cele mai ieftine mașini electrice din România
- Clasa bonus malus – Cum se calculează
- Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA
Polița de asigurare poate fi încheiată pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni. Prețul poliței variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi puterea motorului vehiculului, vârsta șoferului și istoricul accidentelor.
Legea RCA este legea care reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.