Ce este o asigurare RCA obligatorie? O asigurare auto RCA este o răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule. Asigurarea obligatorie ajută șoferii vinovați de accidente să nu scoată bani din buzunar pentru a-i despăgubi pe cei pe care i-au accidentat.
Daunele provocate de un șofer pot să ajungă la 100.000 euro, dacă în accident au fost implicate mai multe autovehicule sau au existat persoane vătămate. Asigurarea RCA va deconta și indicatoarele rutiere distruse în urma accidentului. Prin urmare, o asigurare auto RCA (răspundere civilă auto) de doar câteva sute de euro vă scapă de un risc foarte mare.
Sunt totuși și situații în care asiguratorul îl va despăgubi pe cel căruia i-a fost lovită mașina, dar ulterior îl va da în judecată pe clientul său cu asigurare auto RCA pentru a recupera banii plătiți. Una dintre aceste situații este atunci când șoferul care a produs accidentul a consumat alcool sau este sub influența substanțelor halucinogene (stupefiante). Nici polița CASCO nu va acorda despăgubiri în astfel de situații. O altă situație este atunci când accidentul a fost produs cu intenție.
De ce este asigurarea RCA obligatorie?
Asigurarea RCA este obligatorie prin lege. Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule. Conform legislației din România, nu poți circula pe drumurile publice cu un autovehicul înmatriculat/înregistrat fără asigurare auto RCA.
Excepții de la obligația încheierii contractului RCA: Nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice și juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal. Pentru riscurile ce derivă din aceste activități, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiției se pot asigura facultativ.
Legea nr. 132/2017 explică pe larg ce cuprinde contractul de asigurare auto obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
Tarifele de referință pentru asigurare RCA
Tariful de referinţă reprezintă prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA.
Tariful de referinţă se calculează conform formulei: T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM)
PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecvenţa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;
IBNR = factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient
avizate;
f = rata anuală de modificare a frecvenţei daunei, pe baza datelor statistice;
i = rata anuală de modificare a inflaţiei (severităţii) daunelor, pe baza datelor statistice;
t = diferenţa în ani dintre data medie de apariţie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de
referinţă şi data medie de apariţie a daunelor din perioada de analiză;
Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima brută;
P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută;
BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonus-malus;
Dm şi Fm sunt factori raportaţi la ultimii 5 ani;
Cât costă o asigurare auto RCA
Prețul asigurării RCA este stabilit de asigurator în funcție de mai mulți factori: perioada dorită, vârsta proprietarului mașinii și istoricul de accidente (Clasa Bonus Malus), informații despre autovehicul (categorie, marcă, capacitate cilindrică, putere, număr locuri, masă maximă autorizată, anul fabricației).
V-ar putea interesa și:
- Prețurile RCA au crescut masiv la unii asiguratori
- FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună
- Clasa bonus malus – Cum se calculează
- ASF: Asiguratul cu risc ridicat va fi protejat de Legea RCA
Pe ce perioade se poate încheia o asigurare auto RCA?
Contractele de asigurare RCA se pot încheia pentru vehiculele înmatriculate în România, pe o perioadă cuprinsă între 1 lună și 12 luni. Data de start a valabilității unei polițe nu poate să fie mai mare de 30 de zile de la data emiterii contractului de asigurare. Puteți face o asigurare RCA online.
Valabilitatea unei asigurări RCA se poate verifica la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, pe site-ul Aida.info.ro.
Contractul de asigurare auto RCA este valabil din ziua următoare celei în care a fost emis. Asigurarea obligatorie poate fi valabilă din momentul emiterii doar în vederea înmatriculării.
Ce se întâmplă dacă circuli fără RCA valabil?
Proprietarul unui automobil înscris în circulație săvârșește o contravenție dacă nu are asigurare auto RCA valabilă. Dacă este oprit de poliție amenda este între 1000 de lei și 2000 de lei. În plus, vor fi reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare/înregistrare, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării-contravenție care se constată de către personalul poliției.
Calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de vehicule poate fi constatată prin intermediul bazei de date la nivel național. În această situație, veți primi o înștiințare prin care vi se aduce la cunoștință că dacă nu faceți dovada încheierii asigurării RCA, înmatricularea vehiculului va fi suspendată din oficiu.
Ce faci în caz de accident?
Conducătorii auto implicați în accidente auto soldate doar cu pagube materiale au posibilitatea de a ajunge la o înțelegere amiabilă prin completarea unui formular de înțelegere amiabilă care se depune la companiile de asigurare. Proces verbal de constatare amiabilă – formulare constatare amiabilă.
Asiguratorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acestuia, în termen de 7 zile calendaristice.
V-ar putea interesa și:
- 71% dintre șoferi, deranjați de decontările mari prin RCA
- Tarifele RCA vor „exploda”, pe fondul decontării directe
- RCA mai scump pentru șoferii care fac accidente grave
- Reziliere Poliță RCA online – acte necesare și pașii
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și LinkedIn
# ce inseamna rca # polite rca # rca ieftin # calcul rca # rca calculator # calculator asigurare auto # asigurare auto online # asigurare online # asigurare auto pret # calculator asigurare # asigurare auto calculator # calcul asigurari # calcul rca online