Ce anvelope a dezvoltat Pirelli pentru brandul Maserati

Autor: Dan Vache
anvelope pirelli p zero

De la primul Biturbo lansat în 1982 cu Cinturato P7, până la GranTurismo Folgore 100% electric echipat cu anvelope P Zero Elect, anvelopele Pirelli au făcut parte din istoria marilor turnee Maserati.

Mașinile GT sunt sportive, dar și confortabile, potrivite atât pentru călătorii lungi, cât și pentru utilizarea zilnică, performanța și confortul fiind caracteristici cheie constante, în ciuda deceniilor de evoluție.

Pirelli oferă echipamente originale personalizate pentru simbolurile acestei tradiții: P Zero și P Zero Elect pentru GranTurismo și GranTurismo Folgore, precum și un nou Cinturato P7 din gama Collezione pentru colecționarii de Biturbo de epocă. Toate aceste anvelope au o dezvoltare dedicată, în colaborare cu Maserati, după cum indică marcajul MGT de pe flancurile lor.

Pirelli P Zero pentru Maserati Granturismo

Pentru actuala generație GranTurismo, recent introdusă în două versiuni, cu motorizări tradiționale și electrice, Pirelli a dezvoltat trei seturi de anvelope specifice, fiecare cu dimensiuni diferite pentru față (20″) și spate (21″).

Pentru condusul pe timp cald, varianta ICE este prevăzută cu Pirelli P Zero, în timp ce GranTurismo Folgore oferă P Zero cu marcaj Elect, indicând tehnologii specifice pentru mașinile electrice.

Pentru a oferi control și manevrabilitate chiar și pe vreme rece, GranTurismo poate fi echipat cu Pirelli P Zero Winter, aprobat de Maserati ca fiind soluția ideală pentru condiții de iarnă pentru ambele propulsoare.

V-ar putea interesa și:

P Zero este anvelopa UHP (Ultra High-Performance) aleasă de cei mai prestigioși constructori auto pentru modelele de înaltă performanță și este produsă folosind modelare și simulare virtuală avansată pentru a adapta cu precizie anvelopa la caracteristicile fiecărei mașini. Aceste simulări sunt urmate de sesiuni de testare pe pistă pentru a optimiza atât comportamentul anvelopei, cât și al vehiculului.

Cerințele celor de la Maserati sunt deosebit de exigente, deoarece au cerut anvelope care să ofere un nivel ridicat de confort la volan și un nivel redus de zgomot, în special în ceea ce privește anvelopele P Zero Elect de pe Folgore, care au fost supuse unei dezvoltări suplimentare pentru a atinge nivelul dorit de silențiozitate.

Cinturato P7

Primul GT produs în serie de Maserati, care datează de la începutul anilor 1980, este Biturbo, un coupé compact de înaltă performanță care a fost echipat inițial cu pneuri Pirelli Cinturato P7.

Această anvelopă, derivată direct din experiența Campionatului Mondial de Raliuri, a fost prima anvelopă cu profil ultra-redus introdusă pe piață. Caracteristica sa distinctivă era un perete lateral mai jos decât lățimea benzii de rulare, ceea ce nu mai fusese văzut până atunci, îmbunătățind considerabil aderența mașinii în viraje.

V-ar putea interesa și:

Cinturato P7 a devenit rapid una dintre anvelopele emblematice pentru vehiculele de înaltă performanță și a fost furnizată ulterior ca echipament original pe Biturbo S, versiunea îmbunătățită și chiar mai sportivă introdusă exact acum 40 de ani, în 1983.

Modelul Cinturato P7 revine în gama Maserati Biturbo, în dimensiunea 205/55 R14, în cadrul liniei Pirelli Collezione, dedicată mașinilor clasice.

Acest Cinturato P7, marcat MGT, a fost readus la viață în colaborare cu Maserati Classiche și oferă un design atât pentru modelul benzii de rulare, cât și pentru inscripții, care seamănă foarte mult cu originalul, dar este fabricat cu materiale și tehnologii moderne.

V-ar putea interesa și:

Pe lângă piloții de încercare ai Pirelli, noua anvelopă a fost testată și de același pilot de încercare Maserati care a dezvoltat Biturbo în urmă cu 40 de ani, readucând același caracter sportiv, combinat acum cu o siguranță sporită, în special pe drumuri umede și în condiții de aderență scăzută.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn